Category Archives: Covid-19

Συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες-Τεχνικές διαχείρισης

Οι συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες στα παιδιά μπορούν να επιφέρουν προβλήματα προσαρμογής στα διάφορα πλαίσια που συναναστρέφονται (σπίτι, σχολείο, κοινότητα), που απασχολούν και προβληματίζουν μαζί με τις μαθησιακές και αναπτυξιακές διαταραχές, τους ενήλικες που αλληλεπιδρούν με αυτά (Καλαντζή-Αζίζι, κ.α., 2011; Κουρκούτας, 2017).

Έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Χιλιοδέντρου, την Πέμπτη 07-03-2024, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, με θέμα: «Συναισθηματικές και Συμπεριφορικές δυσκολίες- Τεχνικής διαχείρισης» από την Ψυχολόγο  κα Αντωνίου Στεργιανή και την Κοινωνική Λειτουργό του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς κα Παυλίδου Αλεξάνδρα.

 

6 Μαρτίου: Πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

 

 

Την Τετάρτη 06/03/2024 η Ψυχολόγος κα Κατερίνα Ζήζου και ο Κοινωνικός Λειτουργός κ. Καμπούρης Γρηγόρης του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς επισκέφτηκαν το 1ο Δημοτικό σχολείο Καστοριάς και υλοποίησαν δράση, με αφορμή την Πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Απευθύνθηκαν στους γονείς/ κηδεμόνες της Α΄ τάξης, με στόχο την πρόληψη και εμβάθυνση στα κοινωνικά χαρακτηριστικά του φαινομένου.

Ευχαριστούμε το Διευθυντή του σχολείου κ. N.Αλχασίδη και τους γονείς/κηδεμόνες για τη συνεργασία.

Βιωματικές δράσεις στο Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (Ε.Τ.Α.Κ.)

Την Τετάρτη 14-02-2024 οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς, κος Καμπούρης Γρηγόρης και κα Χαρίση Γεωργία, επισκέφτηκαν το Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (Ε.Τ.Α.Κ.), ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, κ. Σαββίδη Χαράλαμπου, στα πλαίσια της ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των μελών της Ε.Τ.Α.Κ., αναφορικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις που ανέδειξαν τους ενδεδειγμένους τρόπους συμπεριφοράς για την θεμελίωση της προάσπισης των ίσων δικαιωμάτων. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Ε.Τ.Α.Κ. και τα μέλη της ομάδας, για τη συνεργασία.

Η απώλεια στη ζωή ενός παιδιού- διαχείριση και τρόποι αντιμετώπισης

 

Η απώλεια, οποιασδήποτε μορφής, είναι μέρος της ζωής μας και αποτελεί μια δύσκολη και επώδυνη εμπειρία για έναν ενήλικα. Τί γίνεται όμως με τα παιδιά; Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν την απώλεια όσο γίνεται καλύτερα, αναπτύσσοντας προστατευτικούς μηχανισμούς προσαρμογής; Η ανησυχία και ο προβληματισμός αυτός των εκπαιδευτικών του 1ου Νηπιαγωγείου Καστοριάς, αποτέλεσε κίνητρο της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 01/02/2024, με θέμα «Η απώλεια στη ζωή ενός παιδιού-Διαχείριση και τρόποι αντιμετώπισης» από τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., Πατρώνου Μαρίνα-Ψυχολόγο, Παυλίδου Αλεξάνδρα- Κοινωνική λειτουργό και Αντωνίου Ελισάβετ-Νηπιαγωγό Ειδικής Αγωγής.

Ευχαριστούμε την Προϊσταμένη του 1ου Νηπιαγωγείου Καστοριάς κα Γούλα Δέσποινα και τις εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία τους.

Δράσεις ενίσχυσης κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων

 

Την Πέμπτη 25/01/2024, η Ψυχολόγος κα Κατερίνα Ζήζου και ο Kοινωνικός Λειτουργός κος Γρηγόρης Καμπούρης του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς επισκέφτηκαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μανιάκων Καστοριάς, ύστερα από πρόσκληση της Δ/ντριας και του εκπαιδευτικού προσωπικού και υλοποίησαν δράσεις ενίσχυσης των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών της σχολικής μονάδας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αναγνώρισαν τις ανάγκες κατανόησης της θέσης του άλλου/άλλης, της ενσυναίσθησης και του σεβασμού των διαφορετικών απόψεων.

Ευχαριστούμε τη Δ/ντρια κα Αργυρώ Λάζου και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου για τη συνεργασία τους.

Eνδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών 1ου Νηπιαγωγείου Μανιάκων

Την Τρίτη 14/11/2023 και ώρα 4:00μ.μ.  πραγματοποιήθηκε τρίωρη ενδοσχολική  επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του 1ου Νηπιαγωγείου Μανιάκων ύστερα από πρόσκλησή τους  από μέλη της Διεπιστημονικής ομάδας του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.  Καστοριάς.

Η κα Ευγενία Αγαθοπούλου, Λογοθεραπεύτρια ΠΕ 21, ανέπτυξε το  θέμα: «Διαταραχές  λόγου και Ομιλίας στην Προσχολική ηλικία». Η κα Στεργιανή Αντωνίου, Ψυχολόγος ΠΕ 23 και η κα  Ελισάβετ Αντωνίου,  εκπαιδευτικός ΠΕ 60.ΕΑΕ, παρουσίασαν το  θέμα: «Οριοθέτηση παιδιών νηπιακής  ηλικίας».

Ακολούθησε συζήτηση και  ανταλλαγή απόψεων.

«Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία»

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς – μέλη της διεπιστημονικής του ομάδας Μπάφας Χρήστος, κλ.ΠΕ70.ΕΑΕ, Νικολή Σοφία, κλ. ΠΕ71 και Αγαθοπούλου Ευγενία, κλ. ΠΕ21 Θεραπευτών Λόγου ανταποκρινόμενοι σε αίτημα του Δ.Σ. Νεστορίου για διενέργεια δράσεων ενημέρωσης για τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία» (8 Οκτωβρίου) επισκέφτηκαν το σχολείο την Πέμπτη 05/10/2023 και προέβησαν σε αντίστοιχες δράσεις στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη. Συγκεκριμένα διενεργήθηκε βιωματική προσέγγιση τυπικών αποκλίσεων μαθητών/τριών με Δυσλεξία εντός σχολικής τάξης και ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές. Ευχαριστούμε τον Προϊστάμενο και τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας για τη συνεργασία τους.

Επιμορφωτική συνάντηση Συμβούλων Εκπαίδευσης και Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. από το ΙΕΠ και τη  Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

 

Σήμερα 4/9/2023  η Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.  είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στην επιμορφωτική συνάντηση,  στο πλαίσιο υποστήριξης των στελεχών εκπαίδευσης, η οποία διοργανώθηκε από το Ι.Ε.Π. σε συνεργασία με τη  Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για τους Συμβούλους Εκπαίδευσης και τους/τις Προϊσταμένους/ες των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., με τίτλο «Αποτελεσματικά μοντέλα επιμόρφωσης και υποστήριξης των Στελεχών Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών υπό το πρίσμα της ενταξιακής εκπαίδευσης και προοπτικής».

Η ομιλήτρια  κα Pamela J. Winton μοιράστηκε μαζί μας την πολυετή γνώση και εμπειρία της στην εισήγησή της, με τίτλο: “Journey to Inclusion:Ensuring Staff Are Prepared and Supported”. 

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του κ.  Ιωάννη Μπουσδούνη, Διευθυντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ, της
 Δρ. Έλενας Σουκάκου, Επίτιμης Επιστημονικής Συνεργάτιδας  στο Τμήμα Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Roehampton, Ηνωμένου Βασίλειου, διδάσκουσα στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Αρχής για την Προσβασιμότητα και της  Δρ. Μαρίας Γελαστοπούλου, Σύμβουλου Α΄ του ΙΕΠ και Συντονίστριας της Μονάδας Ειδικής και Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.