Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς μετά από πρόσκληση του Δ/ντή του Γυμνασίου Μαυροχωρίου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κουτάντου και του Συλλόγου Διδασκόντων οργάνωσε βιωματική δράση την Παρασκευή 21/02/2025 για τους/τις μαθητές/τριες και των τριών τάξεων του σχολείου, στο πλαίσιο της προώθησης της ομαδικότητας, του αλληλοσεβασμού και της σύσφιξης σχέσεων μεταξύ των μαθητών/τριών.
Η δράση πραγματοποιήθηκε από την κα Λούδα Θεοδότα, κλ.ΠΕ02 Φιλολόγων, Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., την κα Κοντσιώτη Ελένη,κλ.ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών και την κα Κωνσταντίνα Κοντοζίδου, κλ.ΠΕ02 ΕΑΕ Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής και Εκπ/σης.
Αρχικά προκειμένου να γνωριστούμε και εμείς με τους/τις μαθητές/τριες αλλά και αυτοί/ές καλύτερα μεταξύ τους μας διηγήθηκαν από πού έλκει την καταγωγή του το όνομά τους και με αυτόν τον τρόπο μιλήσαμε για τις παραδόσεις και τις σκέψεις των παιδιών πάνω στο όνομα που φέρουν.
Στη συνέχεια, με στόχο να ενισχυθεί το φιλικό πνεύμα, η αποδοχή, η εκτίμηση αλλά και η εμπιστοσύνη περάσαμε σε βιωματική δραστηριότητα, η οποία στόχευε στην ανάδειξη των θετικών στοιχείων/χαρακτηριστικών του κάθε παιδιού αλλά υπό του πρίσματος του «άλλου», του «έτερου» συμμαθητή τους‧ πώς βλέπει δηλαδή ο/η συμμαθητής/τρια τους την προσωπικότητά τους και τι θετικό αποκομίζει από αυτήν. Έτσι λοιπόν όλοι/ες οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να γράψουν ανώνυμα σε χαρτάκια από ένα θετικό χαρακτηριστικό που εντοπίζουν σε κάθε έναν/μια συμμαθητή/τρια τους και να τα τοποθετήσουν σε προσωπικούς φακέλους που προηγουμένως τους/τις είχαν μοιραστεί και τους/τις είχαν διακοσμήσει βάζοντας ο/η καθένας/μια την προσωπική του «σφραγίδα». Αυτή η διαδικασία φάνηκε ότι γέμισε με χαρά και ανυπομονησία τα παιδιά να ανοίξουν τους φακέλους τους και να διαβάσουν τα θετικά χαρακτηριστικά που έχουν εντοπίσει οι συμμαθητές/τριες τους για τους ίδιους/ες. Το γεγονός ότι όλα ήταν ανώνυμα λειτούργησε προς επίρρωση της εμπιστοσύνης της ομάδας αποδεικνύοντας ότι όλοι είναι σε θέση να εντοπίσουν τα καλά χαρακτηριστικά στα μέλη του τμήματός τους. Τέλος, κάθε ένας και κάθε μία διάλεξε τον αγαπημένο του/της χαρακτηρισμό και με τη βοήθεια των μελών του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. το κόλλησε σε χαρτόνι που παρουσιάστηκε στην ολομέλεια και αναρτήθηκε στο τμήμα τους υπενθυμίζοντάς τους ότι η ομάδα μπορεί να λειτουργεί με σύμπλευση και αλληλοσεβασμό.
Στην τελευταία δραστηριότητα της συνάντησης μέσα από μια τεχνική για τη διαχείριση του θυμού και των αρνητικών συναισθημάτων, τα θυμωμένα μπαλόνια, τα παιδιά κατανόησαν το θυμό, τον οπτικοποίησαν και τον εξέφρασαν με αποδεκτό τρόπο χρησιμοποιώντας φουσκωμένα μπαλόνια. Με το διάλογο που ακολούθησε διαπίστωσαν ότι ο θυμός πρέπει να εκφράζεται σωστά και όταν πρέπει χωρίς να συσσωρεύεται μέσα μας για να μένουμε όλοι/ες ασφαλείς.
Ευχαριστούμε τον Δ/ντή του Γυμνασίου Μαυροχωρίου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κουτάντο και το Σύλλογο Διδασκόντων για την πρόσκληση και τη συνεργασία τους για την πραγματοποίηση της δράσης.