Category Archives: Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη

Βιωματικές δράσεις στο Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (Ε.Τ.Α.Κ.)

Την Τετάρτη 14-02-2024 οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς, κος Καμπούρης Γρηγόρης και κα Χαρίση Γεωργία, επισκέφτηκαν το Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (Ε.Τ.Α.Κ.), ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, κ. Σαββίδη Χαράλαμπου, στα πλαίσια της ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των μελών της Ε.Τ.Α.Κ., αναφορικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις που ανέδειξαν τους ενδεδειγμένους τρόπους συμπεριφοράς για την θεμελίωση της προάσπισης των ίσων δικαιωμάτων. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Ε.Τ.Α.Κ. και τα μέλη της ομάδας, για τη συνεργασία.

Η απώλεια στη ζωή ενός παιδιού- διαχείριση και τρόποι αντιμετώπισης

 

Η απώλεια, οποιασδήποτε μορφής, είναι μέρος της ζωής μας και αποτελεί μια δύσκολη και επώδυνη εμπειρία για έναν ενήλικα. Τί γίνεται όμως με τα παιδιά; Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν την απώλεια όσο γίνεται καλύτερα, αναπτύσσοντας προστατευτικούς μηχανισμούς προσαρμογής; Η ανησυχία και ο προβληματισμός αυτός των εκπαιδευτικών του 1ου Νηπιαγωγείου Καστοριάς, αποτέλεσε κίνητρο της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 01/02/2024, με θέμα «Η απώλεια στη ζωή ενός παιδιού-Διαχείριση και τρόποι αντιμετώπισης» από τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., Πατρώνου Μαρίνα-Ψυχολόγο, Παυλίδου Αλεξάνδρα- Κοινωνική λειτουργό και Αντωνίου Ελισάβετ-Νηπιαγωγό Ειδικής Αγωγής.

Ευχαριστούμε την Προϊσταμένη του 1ου Νηπιαγωγείου Καστοριάς κα Γούλα Δέσποινα και τις εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία τους.

Δράσεις ενίσχυσης κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων

 

Την Πέμπτη 25/01/2024, η Ψυχολόγος κα Κατερίνα Ζήζου και ο Kοινωνικός Λειτουργός κος Γρηγόρης Καμπούρης του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς επισκέφτηκαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μανιάκων Καστοριάς, ύστερα από πρόσκληση της Δ/ντριας και του εκπαιδευτικού προσωπικού και υλοποίησαν δράσεις ενίσχυσης των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών της σχολικής μονάδας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αναγνώρισαν τις ανάγκες κατανόησης της θέσης του άλλου/άλλης, της ενσυναίσθησης και του σεβασμού των διαφορετικών απόψεων.

Ευχαριστούμε τη Δ/ντρια κα Αργυρώ Λάζου και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου για τη συνεργασία τους.

Διαδικτυακή Ημερίδα

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Καστοριάς και το Κ.Ε.Σ.Υ. Καστοριάς σας προσκαλούν στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώνουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και ώρα 18:00 με θέμα “Η στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας”
Link συνδέσμου Ημερίδας: https://zoom.us/j/92789613266
Η εκδήλωση απευθύνεται σε γονείς μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Θεόδωρος Μαρδίρης
Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας
Νιάκα Ευγενία
Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής Δυτ. Μακεδονίας.
Τζιλίνης Αναστάσιος
Διευθυντής ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Καστοριάς
Μόσχου Καλλιόπη
Εκπαιδευτική Σύμβουλος
Αναπληρώτρια στο ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς, Συμβουλευτική υποστήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά την περίοδο της πανδημίας
Δαμβοπούλου Παναγιώτα
Ψυχολόγος ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Καστοριάς, Ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και τρόποι διαχείρισης της από γονείς και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής
Τρύφου Βασιλική
Φιλόλογος ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Καστοριάς, Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής στη διάρκεια της πανδημίας
Λούδα Θεοδότα
Προϊσταμένη Κ.Ε.Σ.Υ Καστοριάς, Ο ρόλος του ΚΕΣΥ
Δεξιότητες ζωής και σταδιοδρομίας για όλους στη μετά Covid19 εποχή

Αυτισμός στη Covid-19 εποχή

Της Κάτση Σωτηριάννας Ραφαέλας, Λογοθεραπεύτριας Κ.Ε.Σ.Υ. Καστοριάς

Χρήσιμες Συμβουλές για την αξιοποίηση του χρόνου ενός παιδιού με αυτισμό όταν δε πάει σχολείο.

Όλοι κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας και με τα σχολεία κλειστά αναρωτιόμαστε πως θα είναι τα παιδιά μας όταν γυρίσουν πίσω στη καθημερινότητα τους και πόσο μάλλον όταν έχουμε ένα παιδί με αυτισμό. Γι’ αυτό θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα είναι πιο δημιουργικός ο εγκλεισμός μέσα στο σπίτι αλλά παράλληλα θα αποφύγουμε και μία ενδεχόμενη παλινδρόμηση τόσο στη συμπεριφορά τους όσο και στη μαθησιακή τους πορεία.

Read more… →

Γιατί οι γονείς δεν είναι μόνο γονείς…

(επιμέλεια: Μαρίνα Πατρώνου, Ψυχολόγος Κ.Ε.Σ.Υ. Καστοριάς)

Άγχος, φόβος, ανασφάλεια, πανικός, εξάντληση… Είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που νιώθουμε ή νιώσαμε κάποια στιγμή όλοι μας την περίοδο αυτή που διανύουμε, κατά την οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες, για τα μέχρι τώρα δεδομένα της καθημερινότητάς μας, καταστάσεις.

Read more… →