Category Archives: Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Τηλέφωνα επικοινωνίας Ψυχολόγων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας για υποστήριξη μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων»

24-05-2024_ΓΡΑΜΜΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΝΕΛΛAΔΙΚΕΣ 2024

Πράξη «Πρόγραμμα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης διεπιστημονικών συμβουλευτικών και υποστηρικτικών δομών και μαθησιακής υποστήριξης/ συνεκπαίδευσης μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη στην εκπαίδευση», με κωδικό ΟΠΣ 6001698 του Περιφερειακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2021-2027

«Η Πράξη αφορά στη στήριξη του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης-Συνεκπαίδευσης και στην ενίσχυση των ΚΕΔΑΣΥ/ΕΔΥ-ΣΔΕΥ, με στόχο την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, τη συμπερίληψη και την ισότιμη συμμετοχή των μαθητών/τριών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα σχολεία γενικής αγωγής της Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για την κάλυψη των αναγκών της Πράξης απασχολούνται εκπαιδευτικοί οι οποίοι συλλειτουργούν με τον εκπαιδευτικό της τάξης ή στελεχώνουν τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., νοσηλευτές για τους μαθητές που χρήζουν νοσηλευτικής φροντίδας, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για τη διάγνωση και αξιολόγηση ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών/τριών και ειδικό βοηθητικό προσωπικό για τους μαθητές που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν».

Ενδοσχολική Επιμόρφωση στο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ)Καστοριάς

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024  μέλη της Επιστημονικής ομάδας  υλοποίησαν τρίωρη Ενδοσχολική Επιμόρφωση, με θέμα: «Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» στο Εργαστηριακό Κέντρο(ΕΚ) Καστοριάς, ύστερα από σχετικό αίτημα και σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • Θεοδότα Λούδα, Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς, Φιλόλογος, κλ.ΠΕ02: «ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.: Οργάνωση και λειτουργία»
  • Κωνσταντίνα Τσαγκάρη, Φιλόλογος, κλ.ΠΕ02 ΕΑΕ: «Γενικές και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»
  • Νικόλαος Γκουτζιομήτρος, Μαθηματικός, κλ.ΠΕ03ΕΑΕ: «Μαθησιακές Δυσκολίες στα Μαθηματικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»
  • Μαρίνα Πατρώνου, Ψυχολόγος, κλ.ΠΕ23: «Οι Ψυχοσυναισθηματικές Επιπτώσεις των Μαθησιακών Δυσκολιών»

Ευχαριστούμε τη Δ/ντρια κα Μαρία Γεωργίου και όλους/ες τους/τις συναδέλφους/ισσες για τον εποικοδομητικό διάλογο, την ενεργή συμμετοχή  και το ενδιαφέρον τους.

¨Επικοινωνιακές Δεξιότητες – Στάσεις και Άτομα με Αναπηρίες¨ Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Την Παρασκευή 05-04-2024 οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς, κος Καμπούρης Γρηγόρης και κα Χαρίση Γεωργία επισκέφτηκαν το Κέντρο Υγείας Καστοριάς, ύστερα από αίτημα/πρόσκληση στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. της Διευθύντριας του Κ.Υ. κας Βελισσαρίδου Παρθένας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιμόρφωση του υγειονομικού προσωπικού, με θέμα ¨Επικοινωνιακές Δεξιότητες – Στάσεις και Άτομα με Αναπηρίες¨, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης, αναφορικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Μέσα από βιωματικές δράσεις αναδείχτηκαν οι ενδεδειγμένοι τρόποι συμπεριφοράς για την θεμελίωση της προάσπισης των ίσων δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας.
Ευχαριστούμε τη Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Καστοριάς και το υγειονομικό προσωπικό για τη συνεργασία.

6 Μαρτίου: Πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

 

 

Την Τετάρτη 06/03/2024 η Ψυχολόγος κα Κατερίνα Ζήζου και ο Κοινωνικός Λειτουργός κ. Καμπούρης Γρηγόρης του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς επισκέφτηκαν το 1ο Δημοτικό σχολείο Καστοριάς και υλοποίησαν δράση, με αφορμή την Πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Απευθύνθηκαν στους γονείς/ κηδεμόνες της Α΄ τάξης, με στόχο την πρόληψη και εμβάθυνση στα κοινωνικά χαρακτηριστικά του φαινομένου.

Ευχαριστούμε το Διευθυντή του σχολείου κ. N.Αλχασίδη και τους γονείς/κηδεμόνες για τη συνεργασία.

Βιωματικές δράσεις στο Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (Ε.Τ.Α.Κ.)

Την Τετάρτη 14-02-2024 οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς, κος Καμπούρης Γρηγόρης και κα Χαρίση Γεωργία, επισκέφτηκαν το Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (Ε.Τ.Α.Κ.), ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, κ. Σαββίδη Χαράλαμπου, στα πλαίσια της ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των μελών της Ε.Τ.Α.Κ., αναφορικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις που ανέδειξαν τους ενδεδειγμένους τρόπους συμπεριφοράς για την θεμελίωση της προάσπισης των ίσων δικαιωμάτων. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Ε.Τ.Α.Κ. και τα μέλη της ομάδας, για τη συνεργασία.

Η απώλεια στη ζωή ενός παιδιού- διαχείριση και τρόποι αντιμετώπισης

 

Η απώλεια, οποιασδήποτε μορφής, είναι μέρος της ζωής μας και αποτελεί μια δύσκολη και επώδυνη εμπειρία για έναν ενήλικα. Τί γίνεται όμως με τα παιδιά; Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν την απώλεια όσο γίνεται καλύτερα, αναπτύσσοντας προστατευτικούς μηχανισμούς προσαρμογής; Η ανησυχία και ο προβληματισμός αυτός των εκπαιδευτικών του 1ου Νηπιαγωγείου Καστοριάς, αποτέλεσε κίνητρο της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 01/02/2024, με θέμα «Η απώλεια στη ζωή ενός παιδιού-Διαχείριση και τρόποι αντιμετώπισης» από τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., Πατρώνου Μαρίνα-Ψυχολόγο, Παυλίδου Αλεξάνδρα- Κοινωνική λειτουργό και Αντωνίου Ελισάβετ-Νηπιαγωγό Ειδικής Αγωγής.

Ευχαριστούμε την Προϊσταμένη του 1ου Νηπιαγωγείου Καστοριάς κα Γούλα Δέσποινα και τις εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία τους.

Δράσεις ενίσχυσης κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων

 

Την Πέμπτη 25/01/2024, η Ψυχολόγος κα Κατερίνα Ζήζου και ο Kοινωνικός Λειτουργός κος Γρηγόρης Καμπούρης του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς επισκέφτηκαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μανιάκων Καστοριάς, ύστερα από πρόσκληση της Δ/ντριας και του εκπαιδευτικού προσωπικού και υλοποίησαν δράσεις ενίσχυσης των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών της σχολικής μονάδας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αναγνώρισαν τις ανάγκες κατανόησης της θέσης του άλλου/άλλης, της ενσυναίσθησης και του σεβασμού των διαφορετικών απόψεων.

Ευχαριστούμε τη Δ/ντρια κα Αργυρώ Λάζου και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου για τη συνεργασία τους.