Category Archives: Εκδηλώσεις

Eνδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών 1ου Νηπιαγωγείου Μανιάκων

Την Τρίτη 14/11/2023 και ώρα 4:00μ.μ.  πραγματοποιήθηκε τρίωρη ενδοσχολική  επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του 1ου Νηπιαγωγείου Μανιάκων ύστερα από πρόσκλησή τους  από μέλη της Διεπιστημονικής ομάδας του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.  Καστοριάς.

Η κα Ευγενία Αγαθοπούλου, Λογοθεραπεύτρια ΠΕ 21, ανέπτυξε το  θέμα: «Διαταραχές  λόγου και Ομιλίας στην Προσχολική ηλικία». Η κα Στεργιανή Αντωνίου, Ψυχολόγος ΠΕ 23 και η κα  Ελισάβετ Αντωνίου,  εκπαιδευτικός ΠΕ 60.ΕΑΕ, παρουσίασαν το  θέμα: «Οριοθέτηση παιδιών νηπιακής  ηλικίας».

Ακολούθησε συζήτηση και  ανταλλαγή απόψεων.

«Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία»

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς – μέλη της διεπιστημονικής του ομάδας Μπάφας Χρήστος, κλ.ΠΕ70.ΕΑΕ, Νικολή Σοφία, κλ. ΠΕ71 και Αγαθοπούλου Ευγενία, κλ. ΠΕ21 Θεραπευτών Λόγου ανταποκρινόμενοι σε αίτημα του Δ.Σ. Νεστορίου για διενέργεια δράσεων ενημέρωσης για τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία» (8 Οκτωβρίου) επισκέφτηκαν το σχολείο την Πέμπτη 05/10/2023 και προέβησαν σε αντίστοιχες δράσεις στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη. Συγκεκριμένα διενεργήθηκε βιωματική προσέγγιση τυπικών αποκλίσεων μαθητών/τριών με Δυσλεξία εντός σχολικής τάξης και ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές. Ευχαριστούμε τον Προϊστάμενο και τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας για τη συνεργασία τους.

2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού – Εκδήλωση

Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου διοργανώνει στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 και ώρα 17:00 εκδήλωση, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και το σεβασμό στις ιδιαιτερότητες.

Πρόγραμμα

17:00 Έναρξη – Χαιρετισμός από την Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς, Θεοδότα Λούδα, Φιλόλογο κλ. ΠΕ02.

17:15 Εισαγωγή στο «παζλ» του Αυτισμού, Χρήστος Μπάφας, Εκπαιδευτικός ΠΕ70.ΕΑΕ.

17:30 Προβολή της ταινίας «Ο Χαρακτήρας του Αυτιστικού Ατόμου στον Κινηματογράφο».

18:45 Συζήτηση με την Σκηνοθέτη, Σεναριογράφο και Παραγωγό της ταινίας, Μαρία Παπαδοπούλου.

19:00 Συζήτηση με θέμα: «Ενήλικη Ζωή και Αυτισμός: Αγωνία – Προετοιμασία – Προτάσεις»

Συμμετέχουν:

  • Μαρία Παπαδοπούλου, Δημιουργός της ταινίας και Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής.
  • Ιωάννης Πάτρας, γονέας εφήβου στο φάσμα του Αυτισμού, Εκπαιδευτικός ΠΕ11.
  • Σοφία Νικολή, Εκπαιδευτικός ΠΕ70.ΕΑΕ.
  • Γλυκερία Κιουροπούλου, Αν. Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Ατόμων με Αυτισμό Καστοριάς, Ειδική Παιδαγωγός.
  • Αστέριος Τσιάγιας, Κοινωνικός Λειτουργός.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Κοινωνικός Λειτουργός του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς, Γεώργιος Νικολαΐδης.

Η δημιουργός της ταινίας

Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει τέσσερις μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Ασχολείται ενεργά με τις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο.

Το τρέιλερ της ταινίας:

 

Είσοδος Ελεύθερη

Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Η στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Διαδικτυακή Ημερίδα «Η στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Η Ημερίδα διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Καστοριάς και του ΚΕΣΥ Καστοριάς. Η εκδήλωση απευθυνόταν σε γονείς μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής. Στην Ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλήτριες οι κυρίες, Μόσχου Καλλιόπη, Εκπαιδευτική Σύμβουλος και Αναπληρώτρια του ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς με θέμα «Συμβουλευτική υποστήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά την περίοδο της πανδημίας», Δαμβοπούλου Παναγιώτα, Ψυχολόγος του ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς με θέμα «Ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και τρόποι διαχείρισής της από γονείς και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής», Τρύφου Βασιλική, Φιλόλογος του ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς με θέμα « Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής στη διάρκεια της πανδημίας», Λούδα Θεοδότα, Προϊσταμένη του ΚΕΣΥ Καστοριάς με θέμα « Ο ρόλος του ΚΕΣΥ Δεξιότητες ζωής και σταδιοδρομίας στη μετά Covid-19 εποχή». Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 75 άτομα.
Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Μαρδίρης Θεόδωρος, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής Δυτικής Μακεδονίας κ. Νιάκα Ευγενία .
Η Διαδικτυακή Ημερίδα έχει καταγραφεί, με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων, και είναι διαθέσιμη στο κανάλι των Πόλων Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τ.Π.Ε. στο Youtube : Η στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Διαδικτυακή Ημερίδα

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Καστοριάς και το Κ.Ε.Σ.Υ. Καστοριάς σας προσκαλούν στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώνουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και ώρα 18:00 με θέμα “Η στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας”
Link συνδέσμου Ημερίδας: https://zoom.us/j/92789613266
Η εκδήλωση απευθύνεται σε γονείς μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Θεόδωρος Μαρδίρης
Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας
Νιάκα Ευγενία
Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής Δυτ. Μακεδονίας.
Τζιλίνης Αναστάσιος
Διευθυντής ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Καστοριάς
Μόσχου Καλλιόπη
Εκπαιδευτική Σύμβουλος
Αναπληρώτρια στο ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς, Συμβουλευτική υποστήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά την περίοδο της πανδημίας
Δαμβοπούλου Παναγιώτα
Ψυχολόγος ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Καστοριάς, Ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και τρόποι διαχείρισης της από γονείς και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής
Τρύφου Βασιλική
Φιλόλογος ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Καστοριάς, Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής στη διάρκεια της πανδημίας
Λούδα Θεοδότα
Προϊσταμένη Κ.Ε.Σ.Υ Καστοριάς, Ο ρόλος του ΚΕΣΥ
Δεξιότητες ζωής και σταδιοδρομίας για όλους στη μετά Covid19 εποχή