Category Archives: Επιμορφώσεις

Ενδοσχολική Επιμόρφωση στο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ)Καστοριάς

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024  μέλη της Επιστημονικής ομάδας  υλοποίησαν τρίωρη Ενδοσχολική Επιμόρφωση, με θέμα: «Οι Μαθησιακές Δυσκολίες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» στο Εργαστηριακό Κέντρο(ΕΚ) Καστοριάς, ύστερα από σχετικό αίτημα και σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • Θεοδότα Λούδα, Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς, Φιλόλογος, κλ.ΠΕ02: «ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.: Οργάνωση και λειτουργία»
  • Κωνσταντίνα Τσαγκάρη, Φιλόλογος, κλ.ΠΕ02 ΕΑΕ: «Γενικές και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»
  • Νικόλαος Γκουτζιομήτρος, Μαθηματικός, κλ.ΠΕ03ΕΑΕ: «Μαθησιακές Δυσκολίες στα Μαθηματικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»
  • Μαρίνα Πατρώνου, Ψυχολόγος, κλ.ΠΕ23: «Οι Ψυχοσυναισθηματικές Επιπτώσεις των Μαθησιακών Δυσκολιών»

Ευχαριστούμε τη Δ/ντρια κα Μαρία Γεωργίου και όλους/ες τους/τις συναδέλφους/ισσες για τον εποικοδομητικό διάλογο, την ενεργή συμμετοχή  και το ενδιαφέρον τους.

¨Επικοινωνιακές Δεξιότητες – Στάσεις και Άτομα με Αναπηρίες¨ Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Την Παρασκευή 05-04-2024 οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς, κος Καμπούρης Γρηγόρης και κα Χαρίση Γεωργία επισκέφτηκαν το Κέντρο Υγείας Καστοριάς, ύστερα από αίτημα/πρόσκληση στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. της Διευθύντριας του Κ.Υ. κας Βελισσαρίδου Παρθένας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιμόρφωση του υγειονομικού προσωπικού, με θέμα ¨Επικοινωνιακές Δεξιότητες – Στάσεις και Άτομα με Αναπηρίες¨, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης, αναφορικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Μέσα από βιωματικές δράσεις αναδείχτηκαν οι ενδεδειγμένοι τρόποι συμπεριφοράς για την θεμελίωση της προάσπισης των ίσων δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας.
Ευχαριστούμε τη Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Καστοριάς και το υγειονομικό προσωπικό για τη συνεργασία.

Συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες-Τεχνικές διαχείρισης

Οι συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες στα παιδιά μπορούν να επιφέρουν προβλήματα προσαρμογής στα διάφορα πλαίσια που συναναστρέφονται (σπίτι, σχολείο, κοινότητα), που απασχολούν και προβληματίζουν μαζί με τις μαθησιακές και αναπτυξιακές διαταραχές, τους ενήλικες που αλληλεπιδρούν με αυτά (Καλαντζή-Αζίζι, κ.α., 2011; Κουρκούτας, 2017).

Έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Χιλιοδέντρου, την Πέμπτη 07-03-2024, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, με θέμα: «Συναισθηματικές και Συμπεριφορικές δυσκολίες- Τεχνικής διαχείρισης» από την Ψυχολόγο  κα Αντωνίου Στεργιανή και την Κοινωνική Λειτουργό του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς κα Παυλίδου Αλεξάνδρα.

 

Βιωματικές δράσεις στο Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (Ε.Τ.Α.Κ.)

Την Τετάρτη 14-02-2024 οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. Καστοριάς, κος Καμπούρης Γρηγόρης και κα Χαρίση Γεωργία, επισκέφτηκαν το Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (Ε.Τ.Α.Κ.), ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, κ. Σαββίδη Χαράλαμπου, στα πλαίσια της ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των μελών της Ε.Τ.Α.Κ., αναφορικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις που ανέδειξαν τους ενδεδειγμένους τρόπους συμπεριφοράς για την θεμελίωση της προάσπισης των ίσων δικαιωμάτων. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Ε.Τ.Α.Κ. και τα μέλη της ομάδας, για τη συνεργασία.

Eνδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών 1ου Νηπιαγωγείου Μανιάκων

Την Τρίτη 14/11/2023 και ώρα 4:00μ.μ.  πραγματοποιήθηκε τρίωρη ενδοσχολική  επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του 1ου Νηπιαγωγείου Μανιάκων ύστερα από πρόσκλησή τους  από μέλη της Διεπιστημονικής ομάδας του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.  Καστοριάς.

Η κα Ευγενία Αγαθοπούλου, Λογοθεραπεύτρια ΠΕ 21, ανέπτυξε το  θέμα: «Διαταραχές  λόγου και Ομιλίας στην Προσχολική ηλικία». Η κα Στεργιανή Αντωνίου, Ψυχολόγος ΠΕ 23 και η κα  Ελισάβετ Αντωνίου,  εκπαιδευτικός ΠΕ 60.ΕΑΕ, παρουσίασαν το  θέμα: «Οριοθέτηση παιδιών νηπιακής  ηλικίας».

Ακολούθησε συζήτηση και  ανταλλαγή απόψεων.

Επιμορφωτική συνάντηση Συμβούλων Εκπαίδευσης και Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. από το ΙΕΠ και τη  Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

 

Σήμερα 4/9/2023  η Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.  είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στην επιμορφωτική συνάντηση,  στο πλαίσιο υποστήριξης των στελεχών εκπαίδευσης, η οποία διοργανώθηκε από το Ι.Ε.Π. σε συνεργασία με τη  Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για τους Συμβούλους Εκπαίδευσης και τους/τις Προϊσταμένους/ες των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., με τίτλο «Αποτελεσματικά μοντέλα επιμόρφωσης και υποστήριξης των Στελεχών Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών υπό το πρίσμα της ενταξιακής εκπαίδευσης και προοπτικής».

Η ομιλήτρια  κα Pamela J. Winton μοιράστηκε μαζί μας την πολυετή γνώση και εμπειρία της στην εισήγησή της, με τίτλο: “Journey to Inclusion:Ensuring Staff Are Prepared and Supported”. 

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του κ.  Ιωάννη Μπουσδούνη, Διευθυντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ, της
 Δρ. Έλενας Σουκάκου, Επίτιμης Επιστημονικής Συνεργάτιδας  στο Τμήμα Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Roehampton, Ηνωμένου Βασίλειου, διδάσκουσα στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Αρχής για την Προσβασιμότητα και της  Δρ. Μαρίας Γελαστοπούλου, Σύμβουλου Α΄ του ΙΕΠ και Συντονίστριας της Μονάδας Ειδικής και Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.

Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Η στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Διαδικτυακή Ημερίδα «Η στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Η Ημερίδα διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Καστοριάς και του ΚΕΣΥ Καστοριάς. Η εκδήλωση απευθυνόταν σε γονείς μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής. Στην Ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλήτριες οι κυρίες, Μόσχου Καλλιόπη, Εκπαιδευτική Σύμβουλος και Αναπληρώτρια του ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς με θέμα «Συμβουλευτική υποστήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά την περίοδο της πανδημίας», Δαμβοπούλου Παναγιώτα, Ψυχολόγος του ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς με θέμα «Ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και τρόποι διαχείρισής της από γονείς και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής», Τρύφου Βασιλική, Φιλόλογος του ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς με θέμα « Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής στη διάρκεια της πανδημίας», Λούδα Θεοδότα, Προϊσταμένη του ΚΕΣΥ Καστοριάς με θέμα « Ο ρόλος του ΚΕΣΥ Δεξιότητες ζωής και σταδιοδρομίας στη μετά Covid-19 εποχή». Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 75 άτομα.
Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Μαρδίρης Θεόδωρος, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής Δυτικής Μακεδονίας κ. Νιάκα Ευγενία .
Η Διαδικτυακή Ημερίδα έχει καταγραφεί, με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων, και είναι διαθέσιμη στο κανάλι των Πόλων Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Τ.Π.Ε. στο Youtube : Η στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας